Wanneer is wijn groen?

wijngroen Zodra zonnestralen de Nederlandse bodem raken, zijn alle terrassen afgeladen met mensen die van een drankje genieten en daartussen zit regelmatig een glas wijn. Maar wordt er bij het drinken van wijn wel stilgestaan bij hoe deze geproduceerd is? Uit een onderzoek, dit jaar gepresenteerd op de wijnbeurs Vinisud, blijkt dat de duurzame wijn in opkomst is en dat veel wijndrinkers zeker ook aandacht besteden aan de productie van de wijn. Men is bereid om meer geld te betalen als deze op biologische wijze geproduceerd is. Maar dat betekent niet altijd dat deze wijn beter is voor het milieu.

 

Bewuster kiezen

 

Dat duurzame wijn in opkomst is, is het gevolg van de steeds bewustere consument die kiest voor biologische producten. Een belangrijke reden hiervoor is het steunen van lokale landbouwinitiatieven. Andere motivaties zijn: geen 'gif en toxines' binnen willen krijgen en bij te willen dragen aan een beter milieu. Maar voor de consument is het echter niet altijd duidelijk wanneer een product echt biologisch geproduceerd is. Er bestaat nog veel onduidelijkheid en verwarring over wat biologisch exact is.

 

Bio is niet altijd logisch


Wijn is op biologische wijze geproduceerd als er aandacht is besteed aan milieu en omgeving. Dit houdt in dat de boeren gebruik maken van plantaardige en dierlijke bemesting en natuurlijke middelen voor gewasbescherming zoals algen. Daarbij wordt de oogst meestal met de hand binnengehaald. Voordat je kunt genieten van een biologisch geproduceerd wijntje is er dus een heel arbeidsintensief traject afgelegd. Bij echt goed geproduceerde én milieuvriendelijke wijn, moet echter ook aandacht worden besteed aan twee andere factoren die veelal uit het oog worden verloren: de logistiek en de verpakking. Hierover bestaat bij de consument veel onduidelijkheid. Want biologische wijn staat niet noodzakelijk gelijk aan goed voor het milieu. Een 'groene' wijn uit Nieuw Zeeland, legt toch minimaal zo'n 20.000 km af (recht over land) voordat het in een Nederlands glas terecht komt.

 

Wijn uit glas is passé

 

Ook de verpakking van wijn speelt een essentiële rol als het gaat om streven naar een beter milieu. Er valt veel te winnen als het gaat om wijn uit de glazen fles. Glazen flessen die niet hervuld worden zijn namelijk geen milieuvriendelijke verpakkingsvorm. Glas is zwaar. Dit betekent dat tijdens het transport (bv die 20.000 km) ook nog eens aanzienlijk veel CO2-uitstoot wordt veroorzaakt. Een alternatief is de kartonnen verpakking. Vervoer van karton is onder meer milieuvriendelijke omdat het lichter en compacter is. Daarbij stapelt karton makkelijk waardoor er meer in een keer kan worden meegenomen. Ook heeft karton - met FSC®-keurmerk (Forest Stewardship Council) - een lagere klimaat voetafdruk omdat het uit hout wordt gemaakt dat hernieuwbaar is en in zekere mate CO2 neutraal.

 

Stijlvol verpakt

 

Een goed voorbeeld van biologisch geproduceerde én milieuvriendelijke wijn is French rabbit. De familie Boisset brengt deze wijnen - Pinot Noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Merlot - in een milieuvriendelijke en stijlvolle verpakking op de markt. De verpakking weegt slecht 3% van het totale gewicht van het product, bij glazen flessen is dit 40%.

Het is heel fijn dat de consument bewuster wordt en bereid is meer te betalen voor biologisch geproduceerde wijn. Dat juich ik van harte toe, maar er ligt nog een uitdaging als het gaat om bewustwording van wat biologisch is en wat milieuvriendelijk is. Aandacht voor de methode van productie is één stap in de goede richting, de tweede stap is aandacht voor logistiek en verpakking. En juist dàt geheel maakt de wijn echt groen.