Druivenras kenmerken

DRUIVENRASSEN WIT

 

Chardonnay

Als het gaat om witte wijn van hoge kwaliteit is Chardonnay misschien wel de meest aangeplante druivenras ter wereld. Het is een druivenras dat zich overal thuis voelt, vanaf de koele Champagne tot en met het hete klimaat van Australië. De Chardonnay druif levert doorgaans een mild droge, rijke wijn met in geur en smaak behoorlijk wat exotisch fruit. Vaak laat de wijnmaker Chardonnay rijpen op vaten van eikenhout. Dit geeft aan de wijn een vanilleachtig aroma. Chardonnay staat aan de basis van witte Bourgogne wijnen, Champagnes en tal van verrassende wijnen uit de zogenaamde Nieuwe Wereld: Australië, Californië, Chili, Argentinië en Zuid-Afrika. Chardonnay is door zijn kracht en rijkdom zeer geschikt om te drinken bij vis, salades en gevogelte met rijke sauzen.

 

Sauvignon Blanc

De Sauvignon Blanc druif is het meest bekend door wijnen als Pouilly-Fumé en Sancerre, maar de Sauvignon Blanc wordt ook steeds vaker buiten deze klassieke gebieden aangeplant. Vooral in de wat koelere regionen voelt de druif zich uitstekend thuis. Sauvignon Blanc is bijna het tegenovergestelde van Chardonnay: tamelijk droog en slank, en vooral in zijn jeugd uitzonderlijk aromatisch, met indrukken van passievrucht, kruisbes en grapefruit. Sauvignon Blanc krijgt maar zelden enige houtrijping – de typerende frisheid van het druivenras zou verloren gaan. Het is een zeer veelzijdige wijn die tal van gerechten beter laat smaken. Vis, zeevruchten, kip en witvlees komen goed tot hun recht met een mooi glas Sauvignon Blanc.

 

Riesling

Het verspreidingsgebied van de Riesling strekt zich voornamelijk uit langs de Rijn en de Moezel in Duitsland en in de Elzas van Frankrijk. Hoewel, er wordt nu ook in steeds meer landen succesvol wijn gemaakt van deze nobele druif. Riesling heeft een uniek en bloemig karakter. In de neus en smaak is hij uiterst verfijnd, complex en aromatisch met tonen van groene appelen, mineralen, rabarber en iets van petroleum in de neus. Riesling kan zowel strak droog als vol zoet zijn, maar wordt altijd in balans gehouden door frisse zuren. Net als de Sauvignon Blanc past de Riesling bij een grote verscheidenheid aan vis- en witvleesgerechten. 

 

Muscat

In zowel de traditionele wijnlanden (Frankrijk en Italië), alsook in landen van de “nieuwe wereld” (Australië en Californië) kom je de Muscat druif met regelmaat tegen. Het betreft een aromatisch druivenras die zeer uiteenlopende wijnen geeft.
De halfzoete tot zeer zoete, vaak lichte smaak en veelal het lage alcoholpercentage geven een wijn van de Muscat druif een totaal eigen gezicht. In de neus heeft oranjebloesem de overhand en ondanks zijn vaak zoete karakter heeft een wijn van de Muscat druif altijd een zekere mate van frisheid.

DRUIVENRASSEN ROOD 

 

Cabernet Sauvignon

De Cabernet Sauvignon is een nobel druivenras dat onder andere aan de basis staat van de beroemde wijnen uit de Médoc. Wijn van de Cabernet Sauvignon wordt door de wijnmaker vaak opgevoed op vaten van eikenhout, waardoor hij nog meer structuur en klasse krijgt. Wijnen van de Cabernet Sauvignon-druif kunnen in de meeste gevallen lang rijpen op fles en ontwikkelen daarbij de nodige complexiteit in aroma’s. Om hem iets ronder en toegankelijker te maken wordt Cabernet Sauvignon vaak vermengd met andere druivenrassen als Merlot, Malbec (in Bordeaux) of Syrah (in Australië en Zuid-Afrika). Cabernet Sauvignon geurt naar zwarte bessen, chocola, tabak en cederhout. De wijn laat zich goed combineren met gerechten waarin vlees centraal staat. Ook bij een kaasplateau met harde kaassoorten harmonieert de Cabernet Sauvignon uitstekend.

 

Merlot

Het druivenras Merlot speelt een dominante rol bij de soepele Bordeaux-wijnen uit St. Emilion en Pomerol. Door zijn ronding en soepelheid produceert hij wijnen die net iets toegankelijker en zachter zijn dan die van de Cabernet Sauvignon.
Over de gehele wereld wordt steeds vaker wijn gemaakt uitsluitend van de Merlot druif, zonder het traditionele blenden met de Cabernet Sauvignon. Merlot is zacht en rond van smaak, met indrukken van rijpe pruimen, rood en donker fruit en soms wat zwarte peper. Net als Cabernet Sauvignon past hij uitstekend bij mooie vleesschotels.

 
Pinot Noir

Alle rode Bourgogne wijnen van enig niveau worden gemaakt van 100% Pinot Noir. Het druivenras is onovertroffen wat betreft verfijning en elegantie. Daarbij gedijt hij lang niet overal even goed. De Pinot Noir is kieskeurig en gevoelig. Het mag niet te koud of te warm zijn en ook veel vocht of droogte vindt hij niet prettig. Daarnaast is het in de kelder niet altijd een even meegaand druivenras. Er kan veel fout gaan. Dat wijnmakers overal ter wereld toch graag proberen goede Pinot Noir te maken zegt iets over de unieke kwaliteiten van deze druif. De wijnen, met aroma’s van viooltjes, een boerenerf of kersen, zijn zijdezacht, rijk en soepel. Het zijn wijnen die bij uitstek geschikt zijn om aan tafel te schenken en passen bij een grote verscheidenheid aan gerechten.

 
Syrah/Shiraz

Eén druif, twee namen. In Frankrijk schrijf je Syrah en is hij, samen met de Grenache, het belangrijkste druivenras in de grote wijnen uit het Rhônedal. Voor wijnen uit de rest van de wereld schrijf je Shiraz en wordt dan vaak geblend met de Cabernet Sauvignon. Hoe hij ook wordt genoemd, hij levert krachtige, kruidige en complexe wijnen met veel smaak, geur en een diepe donkere kleur. De Syrah smaakt het best bij gegrilde gerechten.

 
Tempranillo

De mooiste en meest voorkomende druif van Spanje, vooral bekend uit Rioja streek. In Spanje is hij bekend onder een veelheid aan namen. In geur en smaak valt aardbei, tabak en vanille waar te nemen. De Tempranillo druif levert zachte en elegante wijnen.
De wijnen krijgen vaak houtrijping, waardoor een vleugje vanille valt te bespeuren. Past bij niet te zware vleesgerechten.

 

Gamay

Alle rode Beaujolais wordt gemaakt van Gamay druiven. Dit druivenras levert een uiterst levendige wijn met lekkere frisse zuren en veel, heel veel fruit.De wijnen zijn licht, zeer toegankelijk en overvallen je door het zachte, rode zomerfruit.
Gamay past bij vele verschillende gerechten, maar komt perfect tot zijn recht met gevogelte.